Biodentine: дентин в капсула или нещо повече?

Biodentine: дентин в капсула или нещо повече?

Зъбният кариес, травмата и изтриването на зъбите водят до загуба на зъбни структури и последните често биват заменяни с инертни дентални материали, които заместват изгубения обем. Настоящата статия разглежда Biodentine (Septodont, Saint-Maur-des-Fosses, Франция) и възможността за различните му клинични приложения.

Редица интервенции трябва да се предприемат когато здравето на пулпата е застрашено. Първоначално трябва да се запази виталитетът на пулпата. След това е необходимо елиминиране на инфекцията и запълване на пулпното пространство.

При засегната пулпа изборът на материал трябва да се промени. Тук са представени материали, които взаимодействат с пулпата или дентина.

Интерактивните материали, използвани за дентални процедури, включват калциев хидроксид в различните му форми и напоследък се използват хидравлични калциево-силикатни цименти. Основната характеристика на хидравличните калциево-силикатни цименти е тяхната хидравлична природа. Те могат да се използват в зони с влага, без да се влошават качествата им. Поради това са показани за ретроградно обтуриране на коренови канали и за възстановяване на коренови перфорации.

Друга важна тяхна характеристика е освобождаването на калциев хидроксид като продукт на химичната реакция хидратация. Това ги прави подходящи за употреба както за пулпно капсулиране, за апексификация и апексогенеза, а отскоро и за регенеративни ендодонтски процедури. Калциевият хидроксид създава среда, в която се освобождават калциеви йони и в която антибактериалната активност е висока.

Изборът на материал е важен за постигането на успешен клиничен резултат. Съществуват редица хидравлични калциево-силикатни цименти за различните процедури, както е показано в Таблица 1. Тези материали се различават значително и е важно лекарят да разбира важността на избора на подходящ материал за всяко клинично приложение.

Назад към всички новини